ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΔΠΜΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Καβάλα, 25 Ιουλίου 2018

Το στελεχικό προσωπικό του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών»,  εκφράζει τη βαθιά του οδύνη και θλίψη για το χαμό δεκάδων ανθρώπινων ζωών, κατά τη διάρκεια της φονικής προχθεσινής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ενώνουμε τις προσευχές μας μαζί με αυτές όλων των συμπατριωτών μας για την ανάπαυση των ψυχών των αδικοχαμένων συμπολιτών μας αλλά και για την πλήρη ανάρρωση των εγκαυματιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι μόνο με τη σωστή οργάνωση, ενημέρωση και πρόληψη, μπορεί να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογες συμφορές που οδηγούν σε απώλεια ζωών, το Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» προτίθεται να οργανώσει και να προσφέρει δωρεάν από την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, αρχικά στην Αττική και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας, τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολεία:

Εκπαιδευτικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών

Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα πλαισιώνονται από καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό (γραπτό και πολυμεσικό) το οποίο σχετίζεται με την επισήμανση αλλά και διαχείριση των κινδύνων  που μπορεί να διατρέξουν ομάδες παιδιών ή μεμονωμένα άτομα ηλικίας 6 έως 18 ετών από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές.

Ενδεικτικά παρατίθενται θεματικοί πυλώνες ως ακολούθως: 

1.       ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΔΑΣΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ

2.       ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

3.       ΣΕΙΣΜΟΙ

4.       ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ – ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΙ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

5.       ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 

Εξειδικευμένα σχολεία κατάρτισης στελεχών και εργαζομένων των ΟΤΑ της Ελλάδας και των στελεχών των εθελοντικών οργανώσεων  σε θέματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών

 

Προτείνεται η διεξαγωγή ενός ολοκληρωμένου και ταυτόχρονα εξειδικευμένου σχολείου με μορφή τριπλού σεμιναρίου ( θεωρητικό, εργαστηριακό, πρακτικό – βιωματικό μέρος) σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών, εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας.

Το σεμινάριο αυτό θα απευθύνεται σε στελέχη και εργαζόμενους των ΟΤΑ της Ελλάδος αλλά και σε στελέχη των εθελοντικών οργανώσεων, ιδιαίτερα των περιοχών  που πάσχουν από φαινόμενα δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών. Το θεωρητικό και πρακτικό – βιωματικό μέρος του σεμιναρίου θα πραγματοποιείται στις έδρες των αντίστοιχων ΟΤΑ.

 

Τα ανωτέρω αποτελούν μια ελάχιστη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του ΔΔΠΜΣ.